zondag 14 maart 2010

het einde

Het stokte, het haperde, het ging niet meer vanzelf. Ik had het gevoel dat ik mezelf zo nu en dan zat te herhalen. Ik had steeds meer moeite om nog iets origineels te bedenken, een leuke invalshoek, een aanzet tot discussie, een frivoliteit, iets geks, iets emotioneels, kortom een onderwerp voor het Belgradoblog. Het was eigenlijk gewoon op.
De bedoeling van het blog was om iedere dag, of in ieder geval zo vaak mogelijk, een berichtje van de Balkan te posten. Nu dat niet meer gaat, moet ik ermee ophouden, want met een incidenteel stukje is het Belgradoblog het Belgradoblog niet. De druk is te groot, de tijd te beperkt, het enthousiasme niet minder, maar het brein kennelijk vermoeid.
Veruit de meeste keren keek ik ernaar uit om achter mijn laptop te gaan zitten en te schrijven wat er in me opkwam. Ik ben er anders door gaan kijken, veel alerter, en in die zin heeft het Belgradoblog, inclusief jullie reacties, mij een betere observator gemaakt. Was het tot begin dit jaar nog: leuk, ik ga nog een stukje tikken, de afgelopen maanden werd het een verplichting. Dat zie ik zelf terug in de kwaliteit van de berichtjes. En ik wil dit blog niet laten verworden tot een plichtmatig kunstje.
Ik stop er dus mee. Er is niemand die dat zo jammer vind als ik. Er zijn zoveel onderwerpen langsgekomen sinds ik er bijna twee jaar geleden aan begon, dat de nostalgie me nu al door de keel giert. Gaandeweg is het Belgradoblog ook een platform voor de uitwisseling van ideeën en meningen geworden. Dat dat er soms hard aan toe ging, neem ik niemand kwalijk, omdat de onderwerpen waar het over ging niet altijd even lichtvoetig waren. Ik bedank jullie allemaal voor je reacties.
Het ligt in de rede dat ik bij ga dragen aan de weblogsite van de NOS, maar dat zal anders zijn, officiëler, een tikkeltje minder uit het hart, een tikkeltje weloverwogener. Ik zal er Koštunica geen spuit elf kunnen noemen en niet kunnen zeggen dat Velja Ilić ze niet allemaal op een rijtje heeft. Sommigen van jullie zijn daar misschien wel gelukkig mee. De frequentie zal ook een stuk lager zijn. Ik vermoed iets van eens per week. Verder werkt de NOS overigens aan een correspondentensite, waar onderwerpen op zullen verschijnen die de uitzendingen om de een of andere reden niet halen. Vooral voor mijn gebied biedt dat mooie kansen.
Kortom, ik zal niet van het internet verdwijnen. Ik zal proberen zo eerlijk mogelijk over deze regio te blijven berichten, met een open oog voor alle partijen, alle belangen, alle opvattingen, alle emoties.
Dat was het dan. Mijn gemoed schiet vol. Het ga jullie goed.

36 opmerkingen:

jans zei

erg jammer
ik heb de weblog met erg veel plezier gelezen.

Albert zei

Beste David Jan,

Ik heb al die tijd van je blog genoten en wil je hartelijk bedanken voor al je inzet. Het heeft mij veel geleerd over het dagelijks leven in Belgrado en de andere plekken waar je over berichtte. Ik ga je missen!

Het ga je goed, samen met Alexandra en de anderen over wie je berichtte.

Op de weblogs van de NOS ga ik je zeker volgen.

hartelijke groet,
Albert Koevoet

Gé zei

Spijtig dat je hebt besloten om de stekker uit belgradoblog te trekken.

Ik heb veel plezierige en vaak ook herkenbare momenten gekend met het volgen van deze blog.

Maar als jij het gevoel hebt dat de spontaniteit een beetje weg kwijnt kan ik het wel begrijpen dat je hier mee stopt.

Bedankt en verder succes gewenst.

liesberth zei

Hye David Jan
jammer ik las je blog altijd met veel plezier maar ook de verwijzingen vond ik erg leuk.Bedankt nogmaals voor het recept van de taart en net als de anderen zal ik zeker je bijdragen op de NOS site lezen en je bijdragen op de radio en tv met veel aandacht volgen.
Bedankt voor je bijdragen en ook het stukje privé dat je met ons wilde delen
Het ga je goed
Liesberth

Fabian zei

Beste David-Jan,
Dit doet pijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor degene die je blog met plezier lazen, waaronder ik.

Je zal nu minder vrijheid hebben straks,daar op de site van de NOS, maar dat is de keuze die jezelf hebt gemaakt en of we het nou leuk vinden of niet, we zullen die moeten respecteren.

Ik zal het missen hier, maar zoals alles in het leven, de tijd gaat voorbij, niets blijft hetzelfde, alles verandert, zelfs de hoge bergen die langzaam verweren en meegegeven worden aan de rivieren...

Zo verdwijnt ook Belgradoblog. Succes met je nieuwe stek en ik zal je nog even e-mailen, over twee maanden ben ik BEG :-) !

Pozdrav,
Fabian

Unknown zei

Beste David Jan,
Erg jammer dat je er mee stopt, maar begrijpelijk.
Je was voor ons een lijntje naar Servie als wij in Nederland waren.
Na Agnes, Camiel en Wouter hou jij het ook voor gezien.
Wij checkten dagelijks jouw blog.
We blijven je volgen.
Wij wensen jouw en Alexandra veel geluk.
Gordana en Peter

kosovosrbija zei

jammer heel erg jammer, las je blog ook met plezier elke dag maar weer en weer.. maar wens je de allerbeste.. D J .. pozdrav dejan

Ismael zei

Ik ga je berichtjes missen op deze site missen maar ga je zeker volgen op je andere officielere site.
Ik hoop dat je misschien in de toekomst dit blog weer oppakt, al is dat misschien ijdele hoop, want met name de persoonlijkere tintjes in je berichten sprak me erg aan.
Ik wens je het allerbeste!
Het ga je goed daar in de Witte Stad!

groetjes Ismael

vanderjas zei

Goeie keuze denk ik, hoe betreurenswaardig ook, anders had je die keuze niet gemaakt. Ik doe incidenteel dingen met tegenzin. Echter nooit lange-termijndingen (voor mij geen voortslepende relaties) want die vormen al snel een gebed zonder end. Bij tegenzin z.s.m. de stekker eruit. En verder. Het leven is kort. Je neemt afscheid van je blog. Niet van je geestverwanten.

Christina-99 zei

Dank D.J. voor de al die tijd, waarin je nog wel de moed en inspiratie had en mij iedere keer weer verblijde met nieuws uit Belgrado en de omliggende regio. Het spijt me dat je deze beslissing hebt genomen. In de hoop dat deze vrijwillig was - wens ik je het allerbeste voor je (journalistieke) toekomst.

Meryam zei

jammer! maar ik snap het wel. misschien komt de inspiratie nog eens terug en pak je het weer op? laat het dan vooral weten!
ik heb even naar die blogs gekeken, maar dat wordt heel anders, ja... moet ik steeds die hele lijst af om te zien of er Belgrado staat of krijg je een eigen URL?
Veel succes daar en wie weet ooit weer op informelere voet weer verder/terug?

het allerbeste
Meryam

Marija i Rudi zei

Ha David Jan,

Je blogjes en je te gekke foto's "achter" je werkzaamheden bieden ons bijna dagelijks een dichtbij-gezicht op Servië en zijn/haar inwoners. Zeg maar dat jouw Belgradoblog functioneert als onze Servische antenne.

Respect voor je beslissing, maar je mag wel weten dat we vanmorgen in alle vroegte toen we Belgradoblog openden "Oh nee, he!" riepen.

We hopen, tegen beter weten in, dat het om een verlaat herfstdipje gaat. Want dan moet je gewoon op het zonnetje wachten, dat achter de Belgradose wolken staat te trappelen.
Hvala na sve od Marije i Rudia

Unknown zei

Hoi David Jan,

Jammer jammer, maar 'hij zag dat het goed was'. En naast de NOS blog, komt er heus weer iets anders op.

We hadden bijna stadsgenoten geweest over 2 weken, maar ik heb mn plannen eventjes uit moeten stellen. ben er halverwege mei, hoop je dan te zien, en te rpoosten op het afscheid van je blog!

Dank voor al je teksten en foto's!

Antje zei

Dag David-Jan,

Oh nee, wat ontzettend jammer! Vond je blog echt heel erg leuk en boeiend altijd!
Ik sluit me wel bij bovenstaande lezers aan: je moet er zelf plezier in houden, niet tegen je zin schrijven.
Hartelijk dank dan maar voor alle mooie, grappige en droeve berichten en al je reacties en succes met je verdere werkzaamheden!

liefs,

Antje

Michel zei

Zal je missen DJ! :-(
Ik vreesde hier al voor gezien de uitblijvende stukjes.
Ik wens je het allerbeste daar, en zal aan je blogs blijven denken als ik je op de radio hoor.
Dan voor alle jaren leesplezier!

Pozdrav

Michel

Aleksa zei

Jammer D.J ,ik had veel plezier met de BGblog!! Ik blijf je zeker ook bij de NOS volgen en ik hoop dat je ten minste zo objectief blijft als dat je hier was.Pozdrav i srecno!!!!

Mitra zei

Jammer David-Jan. Jammer. Maar dank voor de mooie verhalen! Ik ga de voertuigenserie missen.
Mitra

Unknown zei

Potverdorie wat vind ik dat nou jammer zeg!! Heb altijd met heel veel plezier je stukjes gelezen... Sinds ik 3 keer 4 maanden in Belgrado heb gewerkt en daar ook een Servische vrouw aan heb over gehouden zal ik zeker je stukjes gaan missen! Maar goed wanneer de inspiratie er niet meer is dan houdt het helaas op.. Bij deze hartstikke bedankt voor alle stukjes!

Ajde vazi! Idemo dalje!

Paul

Fredrik zei

Hartstikke jammer David Jan. Ik las je blog graag. Maar als je geen inspiratie meer hebt, dan houdt het op. Hopelijk gaat er ergens anders weer een deur open waarachter je je ei in kwijt kunt. Bedankt voor je stukjes.

Pozdrav,

David Jan zei

Ik dank jullie hartelijk voor de warme woorden. Voor mij was het een genoegen en een eer en het is goed om te weten dat ik tientallen mensen heb kunnen voorzien van een lijntje naar Belgrado, Servië en de rest van de Balkan. Ik wil nog één opmerking maken naar aanleiding van Christina's reactie, waar de verborgen suggestie in zit dat het einde van het Belgradoblog wel eens niet mijn eigen keuze geweest zou kunnen zijn. Ik kan je verzekeren dat nooit iemand zich met de inhoud van het blog heeft bemoeid en dat niemand zelfs maar heeft gesuggereerd om ermee op te houden. De NOS niet, Maxime Verhagen niet, Hashim Thaci niet, Serge Brammertz niet, Boris Tadić niet, Vojislav Šešelj niet, de staatsveiligheidsdienst niet. Helemaal niemand. En voor jullie allen: als je naar Belgrado komt en je voelt ervoor, neem contact op en we gaan voor een kop koffie, een biertje of een glas rakija: djgodfroid@gmail.com.

Christina-99 zei

DJ!, het is niet mijn gewoonte om het laatste woord te hebben (al ben ik vrouw) maar je antwoord lezende moet ik toch nog even iets kwijt. Deze keer doelde ik absoluut niet op iets dat met politiek etc. te maken zou hebben. Nee ik was, toen ik dit schreef nog in de ban van de besluiten van Eurlings en Bos.

Anoniem zei

Штета!
Jammer en bedankt!
Misschien zien we elkaar nog een keer in BGd? Hartelijke groet, Sasja.

Mark zei

Da's spijtig. En er waren al zo weinig lezenswaardige Balkanblogs...
Hvala na svemu!

Brisel zei

Heel erg spijtig, ik ga mijn dagelijkse dossis belgradoblogg zeker missen. Alvast bedankt en erg veel succes met de rest!

pozdrav iz brisel
Ivan

Jan Buruma zei

Even begrijpelijk als jammer. Ik zal je frisse, anders-dan-andere kijk op de Balkan missen. Niettemin - alle waardering voor veel leesplezier, En veel plezier op het NOS-weblog.

Mnogo, mnogo te blagodarja!

Jan Buruma

Marko zei

Erg jammer dat je stopt. Het was voor mij een dagelijks ritueel om te zien of dat er nog nieuws was uit mijn tweede stad. Ik begrijp je keus wel en respecteer hem, ondanks dat het niet leuk is.

Vriendelijke groet,
Marko

Nenadski zei

Hoi DJ,
Inderdaad erg jammer dat je stopt. Dan maar weer op zoek naar een andere nieuwsbron uit BGD.
Zal mn (bijna)dagelijkse bezoekje aan het BGDblog wel missen ;-(
Heel veel succes & ben benieuwd naar de NOS-blogs.
Gr
Nenad

Franka zei

Ik ben al tijden een stille lezer, maar ga dit wel missen, mijn dagelijkse bezoekje aan dit blog.
Veel succes in de toekomst, en wellicht nog eens tot ziens!

groeten,

Franka

Wander zei

Hola David-Jan,

Mijn interesse in de Balkan werd ooit gewekt doordat ik mijn favoriete voetbalclub, FC Groningen, achterna reisde in de UefaCup. Partizan was de tegenstander en we gingen met 50 man in een bus vol bier richting Servië. Ik was destijds 17 jaar oud en die reis heeft erg veel indruk op me gemaakt. Er was een gigantische politiemacht op de been voor een groep Groningse supporters van slechts 400 man sterk. We werden gewaarschuwd niet de stad in te gaan, want dan zouden we best wel eens niet levend terug kunnen keren. Hotel Intercontinental was onze verzamelplaats en we zijn toen, met dat advies in ons achterhoof, daar in de buurt biertjes enkele Jelen's gaan drinken. Wat opviel was de erg ontspannen sfeer en er was geen enkele agressiviteit in de lucht. De Pljeskavica gingen er goed in en de uitbater van het café'tje, Partizan supporter, was uiterst vriendelijk en bereid tot een gezellig praatje. Op naar het stadion. De ringweg werd afgezet en wij moesten in speciale bussen richting de Grobari, waarvoor we ook tot in den treure gewaarschuwd werden. Een nog grotere politiemacht was op de been, gehuld in Robocop-outfit. De wedstrijd werd met 4-2 verloren en na de wedstrijd keerden we met de bus huiswaarts. Zelfs na de wedstrijd was de snelweg, tot aan de tolpoortjes (35 km? van Belgrado), om de tweehonderd meter voorzien van een agent.

Waar ik eigenlijk heen wil met dit verhaal is het feit dat ik niet kon geloven dat het werkelijk zo'n gevaarlijk land was. De volgende zomer ging ik dus met de backpack op richting Servië en trof er een totaal andere situatie aan. Een gastvrije ontvangst, een prima hostel en leuke gesprekken met plaatselijke studenten op de Povetarac-Splav. Ik was verliefd. Eenmaal thuis zocht ik het internet af en kwam op het Belgradoblog terecht. Sindsdien was ik een stille lezer en heb er echt van genoten. De serieuze artikelen als noodzakelijke aanvulling op de summiere berichtgeving in de Nederlands kranten, de alledaagse artikelen gewoon omdat ze tof zijn en de dingen beschrijven die Belgrado en Servië voor mij zo leuk maken. Afgelopen zomer heb ik je met een paar vrienden mogen ontmoeten, een gave ervaring om met een kenner van de regio het een en ander te bepraten in je moerstaal op een terras in Skadarlija!

Deze zomer voor de tweede keer naar het EXIT-festival. Gaat ongetwijfeld weer super worden!

David-Jan, bedankt voor de moeite die je hebt genomen om de Balkan geïnteresseerde in NL op de hoogte te houden. Bedankt voor de moeite die je erin hebt gestoken om de zo nu en dan iets te hoog opgelaaide disucussies wat te sussen, bedankt dat ik mocht lezen over het land, de stad, waar ik nog steeds verliefd op ben!

Het ga je goed, en ik zal je in de gaten houden op het NOS-weblog

Groet,

Wander

Nadin zei

Noumoe!!!
Wat ontzettend jammer!
Heb je met met plezier en interesse gevolgd.
Het ga je goed.

Puno pozdrava iz Meksiko!

Bart Thiesen zei

Jammer, wellicht ga ik je in de toekomst nog eens benaderen voor een stage plek. Dan kan ik in die hoedanigheid het blog nieuw leven inblazen.

Margreet van Max zei

Wellicht een wat late reactie maar ik moet het toch nog even kwijt.
Net als iedere andere trouwe lezer vind ik het ook heel erg jammer dat je hebt besloten te stoppen met deze enorm leuke en interessante blog.
Sinds ongeveer een jaar kwam ik hier dagelijks, met name omdat mijn Servische vriend in Belgrado woont en werkt.
Het ligt in de planning dat ik over enige tijd ook daar naartoe kom dus jouw blog gaf mij veel informatie en ook veel lees plezier!
Ik zal de NOS blog met belangstelling volgen en wie weet tot ziens in Beograd :-)

Pozdrav,
Margreet

inger zei

Jammer David Jan, maar inderdaad, als het een corvee wordt en je geen onderwerpen meer kunt bedenken, dan wordt het tijd voor wat anders. Veel geluk!

Anoniem zei

Jammer, doch begrijpelijk. Hopelijk blijven de reportages wel...

Kosta Kojic zei

D-J is back!
http://weblogs.nos.nl/belgrado/

Fredrik zei

Ik vind toch jammer David Jan dat je niet meer voor eigen kop blogt.. Op de NOS site komt het niet zo mooi uit de verf.