Het begint er ernstig op te lijken dat ze écht iets te verbergen hebben in Tirana. De Albanese regering probeert koste wat het kost te voorkomen dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de operatie organenoogst tijdens de Kosovo-oorlog.
Jullie herinneren je het verhaal over het zogenoemde gele huis (dat op het plaatje niet geel meer is) waarschijnlijk nog wel. Dat zou een van de plekken zijn waar uit Kosovo ontvoerde niet-Albanezen tijdens de oorlog van hun organen zijn ontdaan. Levers, harten, nieren en wat al niet zouden in de verkoop zijn gegaan ten behoeve van de oorlogsinspanningen van de Albanese broeders over de grens en de eigenaren zouden zijn vermoord. In totaal ging het naar verluidt om enkele honderden mensen. Jullie merken dat ik al die 'zouden's' een flinke slag om de arm houdt. Er is nog niks bewezen, dus ik moet voorzichtig zijn, maar de zaak begint steeds harder te stinken.
De eerste die met het verhaal op de proppen kwam, was de ex-hoofdaanklager bij het Joegoslaviëtribunaal, Carla del Ponte. Ze schreef erover in haar boek De Jacht. De Servische speciale aanklager voor oorlogsmisdaden, Vladimir Vukčević, begon een onderzoek, maar die krijgt in Albanië natuurlijk geen poot aan de grond. Naar nu blijkt, heeft ook Dick Marty, die de kwestie onderzoekt namens de Raad van Europa, nul op het rekest gekregen in Tirana. Er komt dus geen onderzoek in Albanië.
"Ik kan me wel voorstellen hoe de internationale gemeenschap gereageerd zou hebben als zo'n reactie van Servische kant was gekomen," zei Rasim Ljajić, die namens de Servische regering over de samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal gaat. Normaal gesproken vind ik zulke reacties nogal gratuit en niet ter zake doende, maar ik vrees dat Ljajić nu wel degelijk een punt heeft.
Benieuwd wat de Raad van Europa gaat doen. Niks misschien?
4 opmerkingen:
Hoi David Jan,
Ik snap het niet. Werden die organen dan verkocht ofzo? En aan wie?
groet, Albert
Dat is wel het vermoeden, maar nogmaals: er is nog niets aangetoond. De Albanezen zeggen dat ze helemaal niet over kennis en kunde beschikten om dergelijke operaties te verrichten en al evenmin over de infrastructuur om de organen te verkopen (aan rijke Arabieren, Turken en westerlingen bijvoorbeeld). Ik zou zeggen: als je niks te verbergen hebt, waarom dan zo moeilijk doen over een onderzoek?
Carla del Ponte is niet de eerste de beste. En voor zover ik weet kan het meest simpele regionale ziekenhuisje een nier verwijderen en in een koelbox bewaren.
Jaren terug was er een soortgelijk schandaal: straatkinderen in Nepal of zoiets. Te bizar en afschuwelijk om te geloven maar het bleek wel degelijk waar te zijn.
Onze overbuurman, gevlucht uit Kosovo, vertelt erover, bij ons aan de keukentafel. Dat was vorig jaar. Op pag 2 van de volgende link een verslag
http://www.groetenuitsurduk.nl/?p=373#more-373
Een reactie posten