zondag 16 augustus 2009

niet slecht

Zeg nou zelf, als je de mogelijkheid hebt om voor een relatief zacht prijsje een huisje en een stuk land te kopen en je zou vanuit je achtertuin dit uitzicht hebben, dan zou je toch wel gek zijn als je het niet zou doen. Dit is de Donau bij het dorpje Surduk, ik schreef er al eerder over. De tekenen beginnen er zo'n beetje op te wijzen dat we in deze omgeving wel iets willen aanschaffen. Veel rust en toch nog wel iets van leven op een kwartier of drie van Belgrado. Perziken, abrikozen, pruimen en druiven uit eigen boomgaard (en dus zelf perziken-, abrikozen-, pruimen- en druivenrakija maken), tomaten, paprika's, sla, komkommer en weet ik veel uit eigen tuin. Ik heb er nu al zin in, droom ervan de waan van de dag de waan van de dag te laten en rustig over de rivier uit te kijken, mooie boeken te schrijven, in de schaduw van de bomen te ouwehoeren met de buren, een enkele keer naar de stad te gaan. Zou vijftig zijn dan toch wat uitmaken?

13 opmerkingen:

Meryam zei

Hoe is het er in de winter?
De zon schijnt niet het hele jaar...

Fabian zei

wat als de Donau overstroomt ? Schijnt ook regelmatig te gebeuren...

Marija i Rudi zei

aan Meriyam: 's Winters schijnt de zon ook, ook in Surduk. Als de sneeuw te hoog op de weg ligt, kun je niet met de auto naar je baas. Is dat erg?
aan Fabian: de Donau stroomt op de foto van Belgradoblog 50 (!) meter beneden hem. Overstromingen? Biće čudo!

David Jan zei

Direct van de bron, Meryam en Fabian. Marija i Rudi wonen al een jaar of wat in Surduk. Nederlanders, inderdaad, maar ook weer niet. Aleksandra en ik hebben gisteren het genoegen gesmaakt een middag en een avond bij ze door te brengen.

politika-99 zei

Snel realiseren dat plan om in Surduk te gaan wonen.
Het heeft waarschijnlijk 1 nadeel: je vrienden uit Belgrado zullen zelden meer op bezoek komen. Als je nu wel eens denkt: "Jongens, kunnen jullie eens een dagje overslaan", ga je na een paar maanden in Surduk denken: "heb ik überhaupt nog vrienden in Belgrado en waar zijn ze?".
Hoe ik dat weet? In 1983 vertrokken mijn man en ik vanuit Belgrado naar Belegis, een prachtige oude boerderij met een hectare land, waar van alles op te verbouwen was, even lopen en we waren bij de Donau.
Fijne buren, snel goede vrienden met de veearts, de pope en anderen.
Behalve dat het leek alsof we ineens een besmettelijke ziekte hadden, als wij onze vrienden in Bgd niet opzochten, dan zagen we ze misschien nog 3 a 4 keer per jaar en dan hadden we veel moeite moeten doen om ze naar Belegis te lokken!
De boerderij heb ik na het overlijden van mijn echtgenoot cadeau gedaan aan mijn vriendin (vluchtelinge met 2 kinderen uit RSK). Gelukkig heb ik nog steeds hele goede vrienden en kennissen, zowel in Belegis als ook in Surduk dus kom ik er nog regelmatig.

Liesberth zei

Mooi mooi mooi ik droom mee,maar een beetje stadslawaai op zijn tijd is ook wel lekker.

En als het te saai wordt korte woningruil???Ik heb een leuk appartement in Den Haag in de aanbieding.
Wanneer komt je eerste boek,dromen aan de Donau uit??

Albert zei

Sodeju!
Veel muggen? Anders snel een hangmat spannen tussen de bomen en genieten maar!

Fabian zei

we hebben hier toch met een generatiekloof te maken: vraagje je hebben ze een beetje fatsoenlijke internet verbinding in Surduk ?

En natuurlijk wel goed van je David Jan dat je meteen een `inside` bron hebt met Marija i Rudi die overigens een leuke site hebben!

Antje zei

Ja, als ze er wel internet hebben en geen muggen, zou ik idd maar gauw die hangmat uithangen!

David Jan zei

Ohlala wat een onverwachte reactiestroom.
@ politika-99. Ik ben me van dat risico bewust. De bedoeling is dan ook om een klein appartement, danwel een kamer in Belgrado aan te houden. Hoofdstedelingen zijn inderdaad zowat met geen stok de stad uit de slaan.
@ Liesberth. Wat dat stadslawaai betreft, zie hierboven. Een woning in Den Haag? Mmmmmm, nee toch maar niet, maar dank voor het aanbod. En tsja, een boek... een boek...
@ Albert. Het sterft er van de muggen, zeker als er, zoals dit jaar, veel te laat wordt gesproeid. Minpuntje, inderdaad.
@ Fabian. Ik ben dan ook al vijftig, Fabian. Internet is er wel, maar ik geloof niet dat het erg snel is.
@ Antje. Met die muggen valt het dus niet mee, maar daar met volgens mij wel overheen te komen zijn. En die hangmat ligt al jaren ongebruikt in de kast.

Michel zei

Ik zeg "doen" ! :-)

Meryam zei

We waren bang dat je je in de winter zou vervelen resp. weggespoeld worden...

En -van mijn kant- wellicht ook projectie: ik heb in de winter juist behoefte aan de stad (concerten etc.) Tweede stek aanhouden lijkt me een goed idee. Hak je de knoop al snel door?

David Jan zei

We zullen zien. Eerst op vakantie.