dinsdag 11 augustus 2009

stop de persen


Hoe creëer je non-nieuws in de jaarlijkse komkommertijd, deel 1. Je bezoekt een persconferentie na een ontmoeting tussen de Russische premier Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel en om wat voor reden dan ook vraag je de opperrussische leider of Rusland ooit de onafhankelijkheid van Kosovo zal erkennen. Dan krijg je het antwoord: "Die variant bestaat, maar die staat in het kader van het internationale recht." (tussen haakjes: hoe zit het ook alweer met het internationale recht betreffende de Russische erkenning van de zelfverklaarde onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië?). Als Servië Kosovo's onafhankelijkheid erkent, dan zal Rusland dat ook doen, orakelt meneer Poetin vervolgens. De internationale persbureaus pikken dat antwoord op, verspreiden het bericht en dan hebben we nieuws. Hebben we dan nieuws? Nee, dan hebben we geen nieuws, want dat standpunt verkondigt Rusland al sinds 17 februari 2008, dames en heren van de internationale persbureaus.

6 opmerkingen:

Michel zei

Ze staan er wel weer op hun voordeligst op, DJ..

David Jan zei

Allebei een fijne borstpartij, zal ik maar zeggen.

S zei

Ik vind het grappig dat als Putin zich laat fotograferen met ontblote borst dat dat in het westen gezien wordt als goedkope misplaaste PR, en als Obama dat laat doen dat niemand daar over rept terwijl het eigenlijk exact hetzelfde is.

Over het decolleté van Merkel verder niets dan lof uiteraard

David Jan zei

Het is natuurlijk ook een tamelijk goedkope pr-stunt van Poetin. Dat zou het ook zijn als Obama het zou doen, maar die houdt er meer verfijnde methoden op na.

S zei

ik vind je op het strand laten fotograferen door 1000 fotografen terwijl je je van je beste kant laat zien toch wel op hetzefde neerkomen. Of je de fotosessie laat regelen of de fotografen als vliegen op je af laat komen vind ik dan minder boeiend (destemeer als antropologisch politiek/cultuur fenomeen)

Hoet gaat het trouwens met de vikendica-hunt? Ik wacht met smart op de eerste foto's waarin je je eigen pruimen aan het oogsten,stoken en consumeren bent, de droom van elke balkanman.

David Jan zei

We zijn nog steeds op zoek naar een huisje, danwel huis. Gaat vast wel lukken. Als het zover is, zal ik, net als Poetin, Obama en Willem-Alexander en Maxima, een hele horde fotografen uitnodigen om dat heugelijke feit voor de wereld vast te laten leggen.