donderdag 6 augustus 2009

bezoeken

Twee opmerkelijke bezoeken, waarvan het eerste al aan de gang is. De geestelijk leider van de Bosnische moslims, reis-ul-ulema Mustafa Cerić, is in Kosovo en natuurlijk klinkt er kritiek. De topmoslim "speelt een gevaarlijk spel", vindt de Bosnische topserviër, Milorad Dodik, van wie je kunt afvragen wat hij ermee te maken heeft. Afijn, volgens de goed-orthodoxe Dodik durven moslimpolitici uit Sarajevo hun vingers niet te branden aan Kosovo en dus sturen ze de reis-ul-ulema maar. Bosnië heeft de een jaar en honderdzeventig dagen geleden eenzijdig uitgeroepen en inmiddels door tweeënzestig landen erkende onafhankelijkheid van Kosovo niet erkend.
Zoals alles, is ook dit een ingewikkelde kwestie. Want wat gaat Cerić nu eigenlijk doen? Welaan, hij ontmoet zijn Kosovaarse collega Naim Trnava en hij draagt vrijdag het gebed op in de moskee van Prizren. Niks mis mee, zou je zeggen. Maar hij ontmoet ook de president van Kosovo, Fatmir Sejdiu en dat begint toch een beetje naar politiek te ruiken. Verder heeft de geestelijke nogal wat onrust gestookt in de Sandžak, een gebied in Servië waar veel moslims wonen. Daar verklaarde hij dat de Servische moslims in gevaar zijn. We zullen zien.

Het tweede bezoek moet nog komen. Dmitry Medvedev, toprus, vereert in oktober Servië met een bezoek (als het tenminste doorgaat; het bezoek van zijn voorganger Poetin in 2007 werd op het laatste moment afgeblazen). Poetin was de laatste Russische president die zijn medeslaven in 2001 met een bezoek verblijdde. Een Russische president op bezoek in Servië wekt altijd argwaan. Daar moeten wel anti-westerse complotten gesmeed worden, daar moeten wel stilzwijgende bondgenootschappen worden gesloten. Ik denk dat het nogal meevalt. De Russen hebben altijd de mond vol over de broederschap tussen beide volkeren, maar als puntje bij paaltje komt, blijven daden meestal uit.

4 opmerkingen:

apsys zei

ooit laat ik ook zo'n portret van mijzelf schilderen om in de woonkamer op te hangen :)

David Jan zei

Wel eerst president van Rusland worden, Apsys.

Apsys zei

Is jezelf tophollander vinden niet genoeg?
Het hele rijksmuseum hangt vol met verveelde tophollanders

David Jan zei

Nou ja, op z'n minst erg rijk dan.