donderdag 20 augustus 2009

bommen en granaten

Een raadselachtige vondst, gisteren in het dorpje Končulj, bij Bujanovac in Zuid-Servië en vlakbij Kosovo. Als zodanig was de inhoud van een oude olietank, begraven in het land van een Albanees die al vele jaren in het buitenland werkt en zelden of nooit terugkomt, concreet genoeg: een enorme lading munitie, mortieren, mijnen, standaards voor mitrailleurs, een kanon en nog zo wat. Maar er kleven wel wat vragen aan, vooral omdat er zulke vreemde uitlatingen over zijn gedaan.
Zo zou de politie al enige tijd geweten hebben dat munitie en wapentuig daar begraven lagen. Zo werd er sterk benadrukt dat de tank is opgegraven door een multi-etnische politieëenheid. Zo werd er verklaard dat de spulletjes waarschijnlijk al in 2000 onder de grond zijn gestopt, maar dat ze nog in goede staat verkeren. Waarom die verklaringen? En waarom zouden Albanezen wapentuig in Servische bodem begraven en niet in Kosovo, waar de risico's veel kleiner zijn? En ik weet het niet hoor, maar tegen het eind van dit filmpje hoor je een man iets zeggen en dat klinkt mij om de een of andere reden als Russisch in de oren. Wat doet een Rus daar?
Ik ben niet optimistisch over de verhoudingen in Zuid-Servië en zoals jullie weten, denk ik dat (op z'n minst een groot deel van de) Albanezen daar zich liever vandaag dan morgen bij Kosovo aansluit. Ik geloof dat er flinke hoeveelheden wapens en munitie in omloop zijn en dat het UCPMB na het conflict in 2000 en 2001 lang niet alles heeft ingeleverd. Ik sluit ook zeker niet uit dat er Albanezen zijn te vinden, die bereid zijn de wapens op te pakken. En toch heb ik het gevoel dat er iets niet klopt aan deze vondst.
En, oh ironie, dan nog een ander bericht uit Zuid-Servië. Naar het schijnt registreren zich steeds meer Albanezen in de gemeenten Preševo, Bujanovac en Medveđa, die alle drie net aan de Servische kant van de 'grens' met Kosovo liggen. Waarom zouden Albanezen zich zo graag in Servië vestigen? Heel eenvoudig. Als alles goed gaat (ik betwijfel dat) hebben houders van een Servisch paspoort vanaf 1 januari geen visum meer nodig om naar de Schengenstaten (het grootste deel van de Europese Unie) te kunnen reizen en voor mensen met een Kosovo-paspoort blijft een visum verplicht. Makkelijk zat.
Update: De man in het filmpje spreekt geen Russisch, maar Servisch in het accent van West-Servië.

3 opmerkingen:

Antje zei

Dat zou idd best eens Russisch kunnen zijn, ja. Maar Russen vind je overal, dat is op zich niet zo raar :).

Ismael zei

t klinkt idd erg Russisch qua tongval maar is het net niet.
mooie hoeveelheid komt uit die olietank, wel een vreemde locatie voor vermeend UCK arsenaal, en de ironie van Albanese emigratie in de zelfde regio om wille van een paspoort. Ik ben wel benieuwd wat de gemiddelde Zuid-Serf hiervan vindt.
Ik weet niet of Nederland wel mee zal doen met dat verdrag, zeker als we de standpunten van de huidige regering kennen.

kosovosrbija zei

wat maakt het uit dat ie russisch praat??? je ziet het geven ze eerst kosovo weg .. straks misschien sandsak...en europa steunt die albanezen...terwijl het altijd servie is geweest