donderdag 30 april 2009

correspondenten

Tsja, en wat doet een mens dan allemaal als-ie zo lang in Nederland is? Heel veel cursussen volgen, heel veel praten met zesentwintig collega-correspondenten van over de hele wereld (plaatje), met collega's van de redactie, met familie en vrienden, heel veel denken dat-ie morgen toch echt iets vroeger naar bed moet (en misschien wat minder moet drinken) en zich voortdurend bedenken dat er te weinig tijd is om iedereen te zien. Kortom, het is nuttig én aangenaam, dodelijk vermoeiend en een beetje frustrerend omdat er mensen onbezocht blijven.

Ik heb me ook weer eens gruwelijk geërgerd aan de journalistieke luiheid van sommige collega's als het over de Balkan gaat. Netwerk had een uitzending over tien jaar na de Navo-bombardementen. Aart Zeeman was een dagje naar Kosovo gegaan, op bezoek bij een Albanese familie die hij kennelijk tijdens de oorlog ook was tegengekomen. Op zich niet zo'n slecht idee. Aan de hand van zo'n bezoek kun je een mooi verhaal vertellen over wat er allemaal is gebeurd in die tien jaar. Maar wat deed hij? Het goedkoopst mogelijke. Hij liet zich als de grote redder in nood door iedereen allerhartelijkst omhelzen.

Hij bezocht een kerkhof en hij liet de familie beelden zien van het geploeter door de modder van de exodus van destijds. Niks over het falen van negen jaar internationaal bestuur, niks over de problemen rond de onafhankelijkheid, niks over het feit dat de Albanezen in Kosovo er ook een potje van maken. Alleen maar veel gesnotter en veel tranen. Kortom, effectbejagtelevisie.


Al bij al was het een bewogen bezoek. Ik ben blij dat ik geweest ben, blij dat ik weer terug ben. Eén plaatje wil ik jullie niet onthouden. De maan boven Scheveningen. Een beetje vaag, maar toch wel mooi.

8 opmerkingen:

Mark zei

Goed dat je terug bent. Met de arrestatie van Joca is Belgrado weer wat veiliger geworden...

David Jan zei

Nu maar hopen dat ze hem niet wéér gaan vrijlaten...

Michel zei

Mesecina,Mesecina... is de Scheveningse maan mooier dan de Belgradose? Trouwens, jij hebt toch laatst nog een genuanceerde documentaire gemaakt daar in Kosovo?

David Jan zei

Helaas is de maan in Belgrado vaak een beetje vaag vanwege de luchtvervuiling. En het ging me niet direct om de nuance. Eerder om de gemakzucht.

Fabian zei

Ik heb me d'r ook aan ge-ergerd aan die netwerk uitzending. Waarom zijn ze niet in Kraljevo geweest en hebben ze die Servische vluchtelingen laten zien die daar nog steeds zitten ?

Nou ja ik ga het zelf wel zien in Kraljevo, maar ik ga ook naar Pristina een vriendinnetje opzoeken, wil nou wel eens zien hoe het eruit ziet vijf jaar later en de verhalen zelf weer eens horen, daar heb ik geen netwerk voor nodig....

Anoniem zei

Vandaag Kosovo, morgen heel Europa!Hoera, Europa heeft zijn eerste moslimstaat!Kosovo is een schoolvoorbeeld van demografische jihad.Hetzelfde kan worden opgemerkt over Libanon, waar het voormalige christelijke land vol is gelopen met moslims, met alle gevolgen van dien. Nederland kijk uit!De leiders(Kosovo) van de terreurorganisaties zijn ,het een groot drugsland is met een enorme drugsmaffia,en de extremisten radicalen ,terroristen worden erkent als politici.
De leider van het U.C.K( terreurorganisaties)wordt dan Minister President .!!!!! En ze komen straks wel bij de EU????!!!!Hoe kan dat nou.

David Jan zei

Ik vind de zelfverklaarde onafhankelijkheid van Kosovo niet bedenkelijk omdat de meeste Albanezen daar toevallig moslim zijn, Anoniem. Ik weet niet of je er wel eens geweest bent, maar de Kosovo-Albanese moslims zijn allerminst zwaar in de leer. Er zijn er heel veel die alcohol drinken, weinig vrouwen bedekken het hoofd (zeker jonge vrouwen doen dat zelden) en hoewel er wel veel moskeeën worden gebouwd, worden die niet best bezocht. Verder vind ik dat je uit moet kijken om Kosovo te bestempelen als één groot rovershol waarin alleen maar in drugs wordt gedaan. Toegegeven, de georganiseerde criminaliteit is er sterk, maar dat is-ie ook in pakweg Servië, Albanië, Bulgarije, Bosnië (inclusief Republika Srpska) en Kroatië. Georganiseerde misdaad is een regionaal probleem. Strikt genomen ben ik het met je eens dat het UCK een terreurorganisatie was. Zowel de president als de premier komen daaruit voort, dus daarin moet ik je gelijk geven. Maar het grootste gevaar vind ik dat gewapende seperatisten militaire en politieke steun hebben weten te verwerven van grote machtsblokken als de VS, de EU en de Navo, ook nadat de grote boosdoener Milošević er door de Serviërs zelf is uitgeknikkerd. En of ze binnenkort bij de EU komen? Ik betwijfel het.

Anoniem zei

De waarheid was het eerste slachtoffer van deze oorlog. De media hadden een sfeerbeeld geschapen van Servie dat volstrekt onjuist was. Mensen werden gehersenspoeld om deze oorlog goed te keuren. Resultaat: eerst een onafhankelijk Kosovo ( er werd in de media altijd misleidend gesproken over "Kosovaren" albanezen). Daarna een groot Albanie. De Serviers feitelijk etnisch weggezuiverd uit Kosovo.De NAVO landen begonnen de oorlog omdat ze claimden dat hij verantwoordelijk was voor de verdwijning en de vermeende moord op 500.000 Albanezen. Dit bleek een flagrante leugen. Sindsdien heeft de NAVO in een verslag toegegeven dat het aantal doden niet meer dan 2.100 bedroeg, die in overgrote meerderheid omkwamen tijdens de strijdhandelingen of onze bombardementen.Albanezen vernietigen onschatbare culturele erfgoed, omdat de slachtoffers zijn Serviche orthodoxe christenen. Laatste jaren zoveel kerken in Kosovo werden vernietigd,waarom horen we er niets van in het nieuws? Vandaag leven de Serviers in gettos. Kinderen die Albanees gebied passeren moeten GEWAPENDE escorte hebben. Sinds komst okkupatie van NAVO zijn 130 kerken verbrand, vernield, of gewoon weg. EU totaal in coma ligt.