dinsdag 23 september 2008

gedraai

Het is vermakelijk te zien hoe de Russen zich in allerlei bochten wringen om het onverenigbare te verenigen: hun weigering om de 'onafhankelijkheid' van Kosovo te erkennen en hun erkenning van de 'onafhankelijkheid' van Abchazië en Zuid-Ossetië.
Dit keer was het de beurt aan Vladimir Chizjov, de Russische ambassadeur bij de Europese Unie, in het Servische dagblad Politika. Voorheen ging het altijd over de onschendbaarheid van internationaal erkende grenzen, maar daar kan Moskou natuurlijk niet meer mee aankomen, sinds het met geweld ingreep in Georgië en bovendien (als enige) de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië erkende. Nu heet het dan ook dat de Albanezen in Kosovo de onafhankelijkheid uitriepen "middenin een onderhandelingsproces". Een onderhandelingsproces dat, zoals we weten, nergens toe kon leiden. Trouwe lezers weten dat ik tegen de onafhankelijkheid van Kosovo ben, maar dit argument raakt kant noch wal. En dan maakt de geachte ambassadeur zichzelf en de regering die hij vertegenwoordigt nog belachelijker door te stellen dat: "De wereld weet dat Kosovo een gemeenschappelijk huis voor Serviërs en Albanezen placht te zijn, en dat de Serviërs het beschouwen als het hart van Servië, terwijl Abchazië nooit het hart van Georgië is geweest." Nou Tsjetsjenen, Zuid-Tirolers, Basken, Albanezen in Zuid-Servië, Macedonië en Montenegro, roep die onafhankelijkheid nog maar eens uit. Jullie zullen de volledige steun van het Kremlin krijgen.
PS In een brief heeft aan de Nationale Raad van van VS-Albanezen (gutohgut, bestaat die ook al?) heeft Barack Obama er geen twijfel over laten bestaan. Hij verzekerde de Albanese diaspora in de Verenigde Staten dat hij, mocht hij het tot president schoppen, de 'onafhankelijkheid' van Kosovo zal blijven steunen en de Albanezen daar zal helpen op de weg naar "volledige souvereiniteit". Van meneer McCain wisten we dat al. Ik wou dat ik ook separatist was; verklaarde ik mezelf onafhankelijk. Altijd wel een vriendelijk gezinde supermacht te vinden voor de centjes en de politieke steun.

Geen opmerkingen: