vrijdag 8 augustus 2008

oorlog

Terwijl aan de andere kant van de aardkloot het sportfeest van verbroedering van start is gegaan, is er aan deze kant een oorlog begonnen. Ik heb het over Zuid-Ossetië. Of dat iets met de Balkan te maken heeft? Ja, dat heeft heel veel met de Balkan te maken, maar daarover later meer.
Ik ben in mijn Moskou-tijd één keer in Zuid-Ossetië geweest en ik kwam er bijzonder gedeprimeerd vandaan. Zoveel misère, uitzichtsloosheid en zelfmoordomstandigheden had ik nog nooit bij elkaar gezien. Ik heb er nog wat plaatjes van, zoals je kunt zien.

De oorlog zit er al jaren aan te komen, maar het is volgens mij niet toevallig dat die nú is uitgebroken. Cruciaal is de onafhankelijkheid van Kosovo. Voor degenen die het niet weten: Zuid-Ossetië is onderdeel van Georgië. Het verklaarde zich begin jaren negentig onafhankelijk, maar dat is door niemand erkend. Rusland heeft de Zuid-Osseten wel steeds gesteund en het grootste deel van de bevolking een Russisch paspoort gegeven. Wie er afgelopen nacht is begonnen met schieten, weet ik niet, maar berichten over honderden burgerdoden doen direct alarmbellen rinkelen. De suggestie is overduidelijk: de Georgiërs vermoorden Osseten, omdat ze de Osseten weg willen hebben uit Zuid-Oosetië. Etnische zuivering dus. Dat hoorden we ook voorafgaand aan de Kosovo-oorlog in 1999 en toen begon de Navo te bombarderen.

Rusland heeft daar in mijn ogen inspiratie uit geput. En omdat zij de Osseten Russische paspoorten hebben gegeven, kunnen ze er ook nog eens mee schermen dat ze Russisiche belangen willen verdedigen en Russische staatsburgers willen beschermen. En waarom, beste wereld, mag Kosovo wél onafhankelijk zijn en Zuid-Ossetië niet? Daar is immers hetzelfde aan de hand. Dit zat er dus aan te komen en ik denk dat het binnenkort in Abchazië, een andere afgescheiden provincie van Georgië, ook misgaat. Met dank aan Kosovo.


En wat gaan de Verenigde Staten en de EU nu zeggen? Ik vermoed iets in de zin van: Georgië heeft het volste recht om het bestuur over de afvallige provincie terug te nemen. De Russen zullen zeggen: Georgië gedraagt zich agressief, is bezig met etnische zuivering, dus heeft Zuid-Ossetië het volste recht om zich af te scheiden. De situatie hier gespiegeld, maar eigenlijk precies hetzelfde.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij heeft dit weinig met Kosovo te maken. Het schieten begon i/d nacht van 1 op 2 augustus.

David Jan zei

Voor zover ik me herinner was Kosovo toen ook al onafhankelijk... In feite wordt er al sinds het aantreden van Saakasjvili in 2004 met enige regelmaat geschoten (zij het niet zo hard als nu). Maar wat ik bedoel te zeggen is dat Rusland de argumenten kopieert die de Navo in 1999 gebruikte om een "humanitaire ramp" te voorkomen, compleet met niet te verifiëren berichten over massamoord op burgers en etnische zuivering. Daarmee legitimeren ze hun ingrijpen. Als de Navo het toen mocht, waarom mogen wij het nu dan niet?

Anoniem zei

Klopt helemaal. Die twee zinnetjes van mij hadden ook geen onderling verband. Voorts. De situatie in Georgië lijkt meer op Transnistrië dan op Kosovo. Maar dan wellicht niet zoals het vermaarde persbureau Olviya de zaken presenteert – een reactie uit Transnistrië zelf, begrijp ik, dat overigens ‘vrijwilligers’ naar Ossetië stuurt. Licht aangepaste internet-vertaling. Kishinev is Russisch voor de hoofdstad van Moldavië.

“Russia still believed in the adequacy of Georgian and Moldavian authorities, in the possibility of peaceful resolution of conflicts. Georgia already showed that this faith was groundless and harmful. Moldova at any moment can also demonstrate this”.
“However, this is not surprising - Tbilisi and Kishinev have one teacher - Hitler Germany. Contemporary fascism differs in no way from the fascism of 60-year remoteness”.

Anoniem zei

Gefeliciteerd overigens met je voorspelling over Abchazië. Roemeense internetlezers zien het liefst dat Moldavië nu het afgescheiden Transnistrië binnenvalt, maar geloven daar niet in omdat “Moldaviërs uiteindelijk ook Roemenen zijn, dus lui en laks”. Een belangrijke overeenkomst tussen Georgië/Ossetië en Moldavië/Transnistrië is nog dat in beide gevallen de bewoners van de conflictzones redelijk goed met elkaar overweg kunnen. Dus geen haat en nijd onderling. Dat lag en ligt in Kosovo anders dacht ik.

Anoniem zei

Toont weer eens aan hoe smerig politiek eigenlijk is.

Amerika steunt de Georgiërs via diplomatieke kanalen , Rusland doet wat er verwacht wordt , reageerd met een steunaanval tegen Georgië en Amerika krijgt vanuit andere oostbloklanden volledige support om hun raketschiden te plaatsen.

Amerika en de EU maken een 100% draai en steunen Georgië , daar waar zij Kosovo hielpen tegen Servië.

Hoe is dit voor een gewone burger nog te begrijpen??