Arm Servië leeft in de IT-middeleeuwen. Alleen in Oekraïne en Vaticaanstad gebruiken minder mensen het internet dan hier. Zelfs Bosnië en Albanië hebben Servië ingehaald op de Europese ranglijst van internetgebruikers. Hoe zal dat nou toch komen? Aan het aanbod kan het niet liggen en echt heel erg duur is internetoegang ook al niet. Het kan niks te maken hebben met een achterdochtige houding van de Serviërs ten opzichte van allerlei nieuwigheden, want qua mobiele telefoons en electronische gadgets doen ze hier dapper mee met de rest. Angst voor de grote boze buitenwereld misschien? Wie weet. Op B92 verklaarde de een of andere IT-deskundige dat gebrekkige bescherming doorslaggevend is. Iedereen kan zomaar op elke computer inbreken, zegt-ie. Lijkt me nogal vergezocht. Dit verschijnsel schreeuwt om een sociologische verklaring. Kom maar op.
zondag 10 augustus 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
2 jaar geleden moest ik 4 maanden wachten voordat ik internet kon krijgen. Kabelaansluiting, adsl was onmogelijk omdat ik aangesloten was op een oude centrale. Ik woon overigens in Zarkovo. Een aantal van mijn vrienden hebben internet. En een aantal is nog aan het bekijken wat voor mogelijkheden er zijn. Ook is er een aantal die tevreden zijn met de internetmogelijkheden op hun werk. En dan heb je nog een paar die er de meerwaarde er (nog) niet van zien. Wat me opvalt als ik bij mensen op visite kom dat er meestal een computer aanwezig is, ook zonder internetaansluiting. Misschien dat je wat hebt aan mijn bevindingen, een verklaring is het niet.
Ik kan waarschijnlijk geen objectief oordeel geven omdat ik in het centrum woon. Kabel was hier geen enkel probleem en mensen die ik ken in de buurt heb ik nooit horen klagen. Volgens mij is het grootste deel van de stad inmiddels bekabeld, dus het zou in principe geen probleem moeten zijn. Maar ja, dingen die geen probleem zouden moeten zijn, zijn wel vaker toch. Hoe het buiten Belgrado is zou ik eerlijk gezegd niet weten. Wat me wel opvalt is dat computers heel vaak meer als spelletjesapparaat en/of mp3- of dvd-speler worden gebruikt dan als computer.
Een vriendin die in Rakovica woont (ook deel van Beograd), kan ook geen ADSL of kabel krijgen..dus die zit nog via een oud modem in te loggen, waar de verbinding ook nog eens om de haverklap wegvalt.
Zou het ook te maken kunnen hebben dat de cultuur anders is in Servie? Mensen halen meer plezier uit het IRL (in real life) meeten van personen/familieleden, waar we in NL vaak anders (lees: minder) omgaan met familie/vrienden?
Poeh, dat is een moeilijke vraag. Misschien is het de combinatie. Maar anderzijds kan ik me nauwelijks voorstellen dat internettoegang in Servië zoveel moeilijker is dan, ik zeg maar wat, Wit-Rusland of Azerbeidzjan. Het blijft een raadsel.
Een reactie posten