dinsdag 28 oktober 2008

rente

8,5 Procent bij de Erste Bank (Vermenigvuuuuuuuldig uw geld! Zet het op de Erste Bank. Let op het konijntje vanwege het vermenigvuldigen), 8,85 procent bij de Komercijalna Banka, 12 procent bij de Raiffaisenbank. Het kan niet op. Als je je geld in Servië een tijdje vastzet word je slapende rijk.


We hoeven ons hier ook helemaal geen zorgen te maken, zei premier Cvetković pas nog. O.k., de 7 procent economische groei die we voor 2009 hadden verwacht, dat halen we niet, maar met een beetje moeite komen we op 4 a 4,5 procent uit. Vice-premier Djelić maakte het nog gekker. Wat nou internationale economische crisis? In deze geglobaliseerde economie maakt Servië juist goede kans om er beter van te worden. Ierland, een jaar of twintig geleden; daar vergeleek hij het mee.
Ik snap de regering wel. Die moet de begroting voor volgend jaar door het parlement zien te slepen en gezien allerlei extraatjes voor gepensioneerden en dientengevolge een begrotingstekort, zal dat niet meevallen. Ook de baas van de Centrale Bank heeft al geknord dat er maar één manier is om de crisis (die Servië volgens hem wel degelijk zal bereiken): degenen die erover gaan moeten zich realiseren dat het ernst is. Gezien de uitlatingen van Cvetković en Djelić lijkt het daar niet erg op.
Maar goed, tot 12 procent rente dus bij de Raiffaisenbank. Ik vang op de Postbank maar 2,5 procent en moeder ING heeft staatscenten nodig. Misschien toch maar? Sparen op een bank in Servië? Ik moet nog wat aan dat idee wennen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Doet me weer denken aan de 70er jaren , toen konden de rente,s ook naar grote hoogten stijgen , op een valutarekening werdt toen zelfs 22% gegeven in vreemde valuta uitbetaald.

Vele gastarbeiders zetten braaf hun gespaarde geld in Jugo op de bank.

Ook gemengde huwelijken deden dit volop mee om een graantje mee te pikken tegenover de rente in NL van toendertijd 7-8%.

Toen kwam ineens de verordening vanuit Belgrado dat men de rente alleen nog maar in dinars uitbetaald kreeg en kort daarop kon ook het saldo alleen nog maar opgenomen worden in dinars tegen de dagelijkse koers , gevolgd door een verbod op valutarekeningen en een omzetting naar dinars van het saldo.

Weg zekerheid , zeker met de toenmalige inflatie bleef er maar weinig over van de zuurverdiende spaarcentjes die verdampten als sneeuw voor de zon.

Ik ben nog steeds blij dat ik mij toendertijd niet heb laten gekmaken en dat beetje spaargeld wat ik toendertijd had gewoon in Nederland heb laten staan.

Of men tegenwoordig wel een garantieregeling heeft in Servië , zelfs als die er zou zijn prefereer ik toch die van Nederland , dat geeft me toch een geruster gevoel.

David Jan zei

Servië garandeert de spaartegoeden tot vijftigduizend euro, maar ik deel je wantrouwen. Laat mijn spaargeld dan voorlopig ook maar gewoon bij de Postbank.

Anoniem zei

In buurland RO had je ruim tien jaar geleden nog 150% rente terwijl de mark en dollar slechts 50% per jaar duurder werden, goeie tijden. Tegenwoordig hetzelfde als bij jou: 4-5% euro, 10-12% lokale munt. Maar kun je geen aandelen kopen in een gezonde wapenfabriek of een cevapcici-tentje beginnen voor je nieuwe flat?

David Jan zei

Gezonde wapenfabrieken hebben we hier niet. Zastava zieltoogt. Wat dat cevapcici-tentje betreft: het overwegen waard, maar dan vanwege de stankoverlast bij voorkeur niet voor mijn nieuwe flat. Liever voor die van iemand anders.