vrijdag 23 oktober 2009

voorspelbaar

Politici zijn zo voorspelbaar dat ik me afvraag of ze zich er zelf geen zorgen over maken. Ruslands onderbaas Dmitry Medvedev was van de week dus op bezoek in Belgrado. Vandaag heeft het gemeentebestuur van de hoofdstad bekend gemaakt dat er (eindelijk, hè hè, puf puf, 't zou ook eens tijd worden) een nieuwe brug over de Donau zal worden gebouwd. Met een Chinees krediet. En wat horen we ineens vanuit Europa? De uitbreidingscommissaris van de Europese Commissie, Olli Rehn, vindt het tijd dat het Interimakkoord tussen de EU en Servië wordt ontdooid. De Britse ambassadeur in Belgrado, Stephan Wordsworth, vindt dat ook en hij bepleit bovendien bekrachtiging van het Stabilisatie- en Associatieverdrag. Zonder hier op de details in te gaan, beide overeenkomsten werden vorig jaar ondertekend; de een om de Serviërs bij de presidentsverkiezingen Boris Tadić (pro-Europees) te laten kiezen, de ander om de Serviërs bij de parlementsverkiezingen Tadić' Democratische Partij (natuurlijk ook pro-Europees) te laten kiezen. Die opzet is geslaagd, zij het dat de verdragen nog niet in werking zijn getreden, omdat Nederland dat niet wil vanwege Mladić. Veel Serviërs, ook Europees gezinden, beginnen nu te mokken omdat het allemaal zo lang duurt. Met de opwarmende vriendschap tussen Belgrado enerzijds en Peking en Moskou anderzijds, beginnen ze zich in de EU waarschijnlijk een beetje zorgen te maken.
Maxime Verhagen staat nu wel heel erg in z'n hemd. Op zich is zijn standpunt helder en consequent, dat heb ik al eerder geschreven. Hij zegde zijn voor juli geplande bezoek aan Servië af, omdat iedereen hier verkondigde dat ze hem er wel eens even van zouden overtuigen dat Servië echt heel erg goed met het Joegoslaviëtribunaal samenwerkt. Dat kan best wezen, vond Maxime, maar daar ga ik niet over. Daarvoor moet je bij hoofdaanklager Brammertz wezen.
Die Brammertz komt begin volgende maand met een nieuwe rapportage. Ambassadeur Wordsworth:"Ik hoop en verwacht, op basis van wat ik heb gehoord, dat hij een heel positief rapport zal schrijven". Rehn maakte het nog bonter. Hij zei dat hij er van overtuigd is dat Brammertz zal rapporteren dat Servië "volledig" met het tribunaal samenwerkt.
Wordt hier niet een beetje te opzichtig druk op de arme Brammertz uitgeoefend? Benieuwd wat Verhagen ervan vindt.

5 opmerkingen:

Ismael zei

ik verbaas me steeds weer over de houding van Maxime, het zal wel met het Nederlandse trauma van Sebrenica te maken hebben, maar toch de rest van Europa is constructiever bezig met het aanhalen van banden. Zeker nu Moskou en Peking steeds betere banden beginnen te krijgen.

Aleksa zei

Ik ben geen fan van Maxime maar zijn besluit over mladic vind ik meer als terecht!
Het is triest dat wij serviers nog steeds dit soort mordenars beschermen!Geen mladic geen EU duidelijk,aleen de servische politiek begrijpt dat niet en probeert aan alle kanten te onkomen!!!mladic is een schaamte voor mijn volk en is nooit een held geweest en zal nooit eentje worden!Al zo, terecht wat Maxime zegt en doet,we moeten eens wakker worden!!!

Fredrik zei

Hallo David Jan,

Je kent me niet maar ik lees je blog nu zo’n maand of twee, passief aanwezig dus, maar van dit stukje beginnen mijn vingers te jeuken. Vandaar deze reactie.

Europa komt er langzamerhand achter dat ze de boot beginnen te missen. Servië is min of meer noodgedwongen, mede door de deplorabele economische situatie, in de armen van de voormalige communistische kameraad China en "de grote slavische broeder" Rusland gedreven. Als inwoner van Belgrado sinds 5 maand heb ik de indruk dat Servië financieel met de rug tegen de muur staat en zwaar op zoek is naar een structurele invulling van een nieuwe economisch gedreven strategie. Per slot van rekening moet hier de kachel ook roken. Tadic en cohorten, met als nar (lees joker) Vuk Jeremic, spelen het m.i zeer handig. Neem bijvoorbeeld zijn starre gespeelde houding naar aanleiding van het geplande bezoek van Verhagen. Dat gaf al aan dat ze op een of andere manier al (al dan niet concreet) ruggesteun hadden. Iedereen weet wat voor bezwaren de Russen en Chinezen tegen een onafhankelijk Kosovo hebben. Ik vind dat ze het handig spelen. Ik zal dan ook niet verbaasd staan te kijken dat Verhagen binnen een paar maanden omgaat. Met Brammertz in z’n kielzog, maar die moet oppassen, want hij moet natuurlijk op zijn manier onafhankelijk zijn. Ahum...Jaajaaa.

Het zal moeilijk worden voor Europa om in te lopen. Als ze slim zijn stellen ze Servië een versnelde toetredingsprocedure in het vooruitzicht. Misschien met als trofee Mladic. Doen ze dat niet, dan is het hek van de dam en geven ze China en Rusland vrij baan midden in de EU. Dat kan toch niet de bedoeling wezen..

Groeten,

Fredrik

David Jan zei

Ho, ik zie deze reacties nu pas. Excuses voor de vertraging.
@Ismael. Nederland doet zeker niet helemaal niks in Servië. Ik zeg dat niet om te slijmballen, maar de Nederlandse ambassade hier is behoorlijk actief op tal van terreinen en zo nu en dan investeert er zelfs een Nederlands bedrijf (aan Amstelbier is zowat niet meer te ontkomen). Alles wordt evenwel overschaduwd door het Nederlandse Mladic-standpunt.
@Aleksa. Je deelt het standpunt van een flink deel van de Servische bevolking dat een heel volk in gijzeling wordt gehouden door één man. De grote vraag is echter of Mladić in het bereik van de Servische autoriteiten is. Bevindt hij zich in Servië en leeft hij nog? Ik weet het niet.
@Frederik. Dat Servië met de rug tegen de muur staat, is een terechte constatering. Laten we even in het midden laten of dat alleen door de wereldwijde economische crisis komt of dat het onvermogen van regering en bedrijfsleven daar ook iets mee te maken heeft. Wat te doen? Mij zal het ook niet verbazen als Brammertz zometeen met een uitermate positieve rapportage over Servië komt en Verhagen vervolgens omgaat. Maar laten we er niet op rekenen dat Servië dan ook snel lid is van de EU. Daar moet echt nog een heleboel voor gebeuren. Of Rusland en China reële alternatieven zijn? Ik betwijfel het. Een voorbeeld: er was met veel aplomb aangekondigd dat Medvedev bij zijn bezoek een gunstige lening van 1 miljard dollar op zak zou hebben. Achteraf blijkt dat er over de voorwaarden nog moet worden onderhandeld. Ook de hoerastemming rond energie neem ik toch maar liever met een korreltje zout. En de Chinezen? Ok, ze gaan een brug bouwen. Voorwaarde voor de lening (vaste lage rente van 3 procent) was wel dat er geen openbare aanbesteding zou komen, zodat een Chinees bedrijf verzekerd was van de opdracht. Misschien was een ander wel veel goedkoper geweest. De Russen hebben hetzelfde geflikt met de staatsoliemaatschappij NIS. Goede vrienden? Alleen als ze er zelf beter van kunnen worden.

Fredrik zei

Goedenavond David Jan,

Je snijdt nu een paar onderwerpen aan die de dames en heren in Brussel met afgrijzen aanzien. Een Rus met z'n tengels aan de gas- en oliekraan en een Chinees die zojuist een strategisch belangrijk infraproject binnensleept. Alles in eigen beheer, en alles midden temidden van de europese broeders en ze vangen er ook nog eens rente van. En de handel van zowel de Russen en de Chinezen stijgt met de dag, onder hun neus!
Ik merk dagelijks hoeveel invloed Rusland op de servische industrie heeft. Je kan bijna in geen enkel middel of groot bedrijf komen of ze hebben een russische eigenaar of een servisch-russische eigenaar of een grootaandeelhouder uit Rusland of grote russische klanten die alleen al door hun omvang het beleid daar bepalen. Die gunstige lening zal ook wel weer in een ofa nadere vorm bij deze bedrijven terecht komen en zo is de cirkel inderdaad weer rond. Maar vanuit europees perspectief gezien is dit alles natuurlijk niet wenselijk. Ze moeten daarom Servië snel lijmen anders mist men de boot en duurt een herbalancering van de economische machtsverhoudingen nog veel langer.

Ik denk dat we snel een beleidswijziging van Brussel én Nederland kunnen verwachten.