donderdag 1 oktober 2009

angst?

Ik krijg de afgelopen dagen vaak de vraag of ik bang ben. Nee, dat ben ik niet. Het feit dat vier buitenlanders slachtoffers in de afgelopen weken slachtoffer zijn geworden van geweld, heeft daar eigenlijk niets aan veranderd. Ik ben in tien jaar Servië nooit bang geweest. Hoewel het nu even anders lijkt, is Belgrado een relatief veilige stad. Natuurlijk zijn hier plekken waar je op bepaalde tijden of onder bepaalde omstandigheden beter niet kunt komen. Dat geldt voor elke stad.
Hebben de mensen die vanmiddag gaan protesteren tegen het straatgeweld dan ongelijk? Nee, dat denk ik niet. Een paradox. De reden van het protest is dat er kennelijk een groep mensen is, voor wie andere regels gelden dan voor andere: de voetbalhooligans. Als zij op straat verschijnen, lijkt er een zekere verlamming in te treden, vooral als ze in grote groepen opdagen. Iedereen is bang voor ze, ook de politie, die, als het zo uitkomt, heel goed weet hoe ze wapenstok en traangas moet hanteren. De hooligans beheersen de straat naar eigen goeddunken. Ze maken slachtoffers, dat klopt, maar laten we het ook weer niet overdrijven. Je kunt hier over het algemeen normaal over straat.
De dood van Brice Taton is volgens mij een aanleiding voor het protest tegen de trend dat deze groepen de rest van Belgrado (in andere delen van Servië komt dit soort geweld nauwelijks voor) naar believen hun wil kunnen opleggen, kunnen terroriseren, om het zo maar eens te zeggen. Dat is iets om je kwaad over te maken, niet zozeer om bang voor te zijn.

4 opmerkingen:

Reijer zei

Heb je het idee dat de hooligans ook politieke steun genieten? Van bijvoorbeeld de radicalen? Ik bedoel dat ze toch maar een demonstratie hebben kunnen tegen houden. De regering heeft eigenlijk toegegeven aan hun eisen. Worden hooligans ingezet als pressie-middel door politieke partijen?

Mitra Nazar zei

Wat verwacht je van de walk against voilence vanmiddag? Ben je erbij? Ik ben toevallig in de buurt, dus ga er ook naartoe.
Groet,
Mitra

Ismael zei

Hoi,

iedere keer als ik in Belgrado ben ontmoet ik steeds geïnteresseerde en gastvrije Serviërs.
Het is jammer dat er een kleine groep xenofoben is die de sfeer en gastvrijheid proberen te verzieken.
Ik ben benieuwd naar de afloop van de demonstratie en naar een mogelijk politiek antwoord.

groetjes,

Ismael

David Jan zei

@ Reijer. Officieel ontkennen natuurlijk alle politieke partijen dat ze banden onderhouden met de geweldsplegers. Je kunt ook zeker niet zeggen dat bijvoorbeeld de Radicale Partij heeft opgeroepen tot geweld tegen buitenlanders, maar Servië is een land van informele lijntjes. Het verzet tegen de gay parade was veel breder. Een flink aantal politieke partijen en bijvoorbeeld de kerk hebben zich daartegen uitgesproken. Volgens mij hebben ze daarmee het geweld gelegitimeerd waarmee Obraz en 1389 hebben gedreigd.
@ Mitra Nazar. Zie nieuwe post.
@ Ismael. Zoals ik al schreef, ben ik hier ook nooit bang geweest. De opkomst bij de demo was niet overweldigend, maar ik denk dat de politiek zich donders goed realiseert dat ze nu echt iets moet doen. Of dat ook gebeurt? We zien het wel.