We gaan democratisch doen. Zoals op veel plaatsen loopt ook hier het jaar 2008 op z'n eindje. Een bewogen jaar, als ik eens een cliché mag gebruiken, en heus niet alleen vanwege de verkiezing van Barack Obama. Er gebeurt nog wel meer in de wereld, dames en heren collega's. Ik heb een lijstje gemaakt van de gebeurtenissen die dit jaar naar mijn bescheiden mening smoel hebben gegeven aan Zuid-Oost Europa. Daar ga ik een enquête van maken, maar niet voordat ik jullie een dag of wat (laten we zeggen tot 1 december) de gelegenheid heb gegeven om met aanvullingen te komen. Zoals reeds gezegd, we gaan democratisch doen. Hier is mijn inschatting:
1 januari SLOVENIË: Slovenië wordt voorzitter van de Europese Unie en krijgt daarmee (tot en met 30 juni) de kans zichzelf op de wereldkaart te zetten.
17 februari KOSOVO (even geen discussie over de vraag of dat een land is): de Albanezen verklaren zichzelf onafhankelijk van Servië. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geeft er geen goedkeuring aan.
15 maart ALBANIË: Bij een serie explosies in een munitiedêpot in Gërdec bij Tirana komen vierentwintig mensen om het leven, er vallen ruim driehonderd gewonden, driehonderdachttien huizen worden van de aardbodem weggevaagd en vierduizend mensen worden geëvacueerd.
2 april MACEDONIË: Griekenland blokkeert het Navo-lidmaatschap van Macedonië vanwege een langlopend conflict over de naam. Macedonië mag geen Macedonië heten, vinden de Grieken.
11 april BOSNIË-HERCEGOVINA: De belangrijkste politieke partijen bereiken in het parlement een compromis over door de EU geëiste politiehervormingen. Een waterig compromis, dat eigenlijk alleen aantoont hoe verdeeld het land is. De rest van het jaar veel voorspellingen dat Bosnië uiteen gaat vallen.
11 mei SERVIË: De 'Voor een Europees Servië'-coalitie wint de parlementsverkiezingen en vormt een controversiële, maar alternatiefloze coalitie met de Socialistische Partij van Servië, waaraan Slobodan Milošević tot aan zijn dood leiding aan gaf. Er zijn nog twee obscure partijtjes nodig om aan een meerderheid in het parlement te komen.
21 juli SERVIË: Radovan Karadžić gearresteerd en later overgedragen aan het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag.
23 juli BULGARIJE: De Europese Commissie maakt gehakt van de hervormingen in Bulgarije, van de corruptie, de verwevenheid van politiek en georganiseerde misdaad, het verdwijnen van EU-gelden, de vriendjespolitiek en wat al niet. Later neemt Brussel het unieke besluit om 220 miljoen euro aan steungeld te schrappen.
6 oktober KROATIË: Ivana Hodak (dochter bekende advocaat) wordt vermoord en een paar weken later komen de uitgever/hoofdredacteur en de marketing-director van Nacional, respectievelijk Ivo Pukanić en Niko Franjić, om het leven bij een aanslag. Prangende vragen over mafiapraktijken en het onvermogen of de (politieke) onwil om die te beteugelen.
6 oktober MONTENEGRO: Justitie in het Italiaanse Bari vervolgt een aantal vrienden van Milo Đukanović wegens sigarettensmokkel tussen 1994 en 2002. De onbetwiste leider der Montegrijnen ontspringt de dans, hoewel hij er volgens zo ongeveer iedereen tot aan zijn ellebogen in zat. Maar ja, die diplomatieke onschendbaarheid hè.
Wees niet bescheiden en kom met suggesties (kan ook per e-mail)!!!
8 opmerkingen:
Volgens mij ontbreken er twee belangrijke, zo niet essentiële zaken:
1. Roemenië is een jaar lang niet met een schandaal in het nieuws geweest.
2. David Jan Godfroid is in 2008 een weblog begonnen (wat een geslaagd project lijkt.)
Ha, vooral punt 2 lijkt me van wezenlijk belang, helemaal vergeten. Wat punt 1 betreft, pas maar op, zondag zijn er verkiezingen en Basescu heeft een staatgreep tegen zichzelf aangekondigd.
Wat betreft Roemenië is gewoon de oude garde aan de macht en dat blijft zo want je kunt zondag a.s. kiezen tussen ex-communisten, ex-communisten en, mocht je vreemd willen doen, ex-communisten. Die verzinnen onderling diverse spelletjes (fraude!, staatsgreep!) maar het resultaat is hetzelfde. Samen de buit verdelen. Dit zegt een dorpsgek i/d kroeg maar ook de zichzelf respecterende journalist - IK - en da's een beetje sneu voor de....... dorpsgek? Van Klinken (proost) heeft gelijk, Roemenië past niet in je overzicht. Punt 2 lijkt me inderdaad belangvoller.
Ik heb me ook suf zitten piekeren wat ik vanuit Roemenië in het lijstje moest zetten. De expert gelezen hebbende, moet ik concluderen dat er terecht niets vanuit het oosten in staat. Het zij zo.
Hoi David Jan,
1 Juni 2008 ,verkiezingen Macedonië waarbij 1 dode viel, verscheidene gewonden en waar in sommige disctricten de verkiezingen over gedaan moesten worden. Het land wil voorwaarts, maar is er nog niet echt klaar voor, dit was de ultieme test, test mislukt.....
Groetjes,
Fabian
Goede suggestie Fabian, maar ze komt niet door de keuring. Verkiezingen in Macedonië zijn sinds de onafhankelijkheid nog nooit zonder incidenten verlopen, dus eigenlijk was er dit keer niets nieuws onder de zon. Opmerkelijker vind ik dat de VMRO van Gruevski nu een coalitie vormt met de voormalige Albanese vechtersbazen van DUI. Maar een mens moet durven te kiezen. Dus: afgevallen. Sorry.
Ik vind de beslissing van Nikolic om zich af te scheiden van de radicalen van Seselj ook een niet te onderschatten ontwikkeling binnen de servische politiek. Dankzij Tommie, die dacht ik kan rekenen op steun van zo'n twee miljoen kiezers en daarmee de grootste partij zou zijn, komt er hopelijk weer wat balans in het parlement die zoek is sinds Kostunica de weg kwijt is. Ik heb de hoop dat hij een wat pragmatischere koers zal volgen en geen zuiver anti- beleid zoals de rest van de oppositie. Ik denk dat dit op de langere termijn een groter gevolg kan zijn van de DS overwinning dan de kabinetsformatie zelf.
Ik ben met je eens dat de splitsing van de radikalen een gebeurtenis van belang is. Heb ook wel vaker beweerd dat Nikolić niet de griezel is waar iedereen in West-Europa hem voor houdt. Ik denk zelfs dat hij een heel fatsoenlijke conservatieve politiek zou kunnen voeren, mits hij de leeghoofdige schreeuwlelijken van zijn oude partij (Aleksandar Vučić?) buiten de deur weet te houden en mensen met hersens aan zich weet te binden. Dat zou inderdaad goed zijn voor het evenwicht. Maar 1. de enquête is al geopend 2. er staan al twee gebeurtenissen uit Servië in 3. we moeten nog maar eens afwachten hoe Toma zich gaat ontwikkelen. Niettemin, bedankt voor je reactie.
Een reactie posten