Het is is stervensdruk bij de politie en de gemeentehuizen in Vranje en Bujanovac in Zuid-Servië, vlakbij Kosovo. Večernje Novosti heeft er een verhaal over. Kosovaren uit de regio Gnjilane (Kosovo), om het even of ze Servisch, danwel Albanees zijn, staan inter-etnisch gebroederlijk in de rij voor een nieuw biometrisch Servisch paspoort. De onafhankelijkheid heeft de Albanezen in Kosovo kennelijk niet alleen maar voorspoed en hoera gebracht. Met hun bovenstebeste nieuwe eigen paspoorten kunnen ze namelijk niet visumloos de Europese Unie in (veruit de meeste Servische Kosovaren willen zo'n paspoort helemaal niet, maar hun oude ex-Joepaspoorten zijn niet meer geldig). En je kunt dan wel principes hebben (dat Kosovo onafhankelijk is), maar als je een tripje naar Zürich, Amsterdam of Brussel wilt maken, is het natuurlijk wel handig als je niet urenlang in de rij voor het een of andere consulaat hoeft te staan. Dan maar liever Servisch staatsburger. Talloze Kosovaren willen zich ineens in een van de Zuid-Servische gemeenten vestigen, bevestigen politie en burgerlijke autoriteiten. En dan wonen ze zogenaamd met z'n allen op het adres van een familielid. De politie zegt wel te controleren, maar ja, de politie (in ieder geval een deel ervan) is ook corrupt . En dus betaal je volgens de bronnen van Večernje Novosti (niet altijd even betrouwbaar) tot vijfduizend euro om je aan de lange arm van de wet te onttrekken.
dinsdag 9 februari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
het is natuurlijk wel zuur dat de inwoners van de landen waar de oorlog het hevigst heeft gewoed (Bosnie en Kosovo, wat eigenlijk geen land is maar ok) een visum nodig hebben en de landen om hen heen niet meer...Ik kan het me wel voorstellen....
David Jan zijn er ook gevallen bekend dat Serviers uit de republika srpska naar servie kwamen / komen voor het felbegeerde nieuwe servische paspoort ?
Voor hen is het lastiger. Servië beschouwt Bosnië als onafhankelijk land en deelt niet zo makkelijk paspoorten uit als aan Kosovaren, die worden beschouwd als staatsburgers van Servië (hoewel dat dus eigenlijk ook niet mag). Niettemin zullen er ongetwijfeld ook aan mensen uit de RS Servische paspoorten zijn verstrekt. Ik weet niet op welke schaal.
Een reactie posten