zaterdag 20 februari 2010

graf

Ik word zo ongelooflijk triest van dit soort berichten. In Gnjilane (Oost-Kosovo) is eerder deze week het graf van een Servische vrouw geschonden. Ze was de dag ervoor begraven op het kerkhof waar sinds 1999 geen Serviër meer een laatste rustplaats had gevonden. Ik vraag me af wat er zich afspeelt in de zieke breinen van mensen die zoiets doen.
- Wat zullen we vanavond eens gaan doen?
- Ah, ik weet wat. Er is vandaag een Servische begraven. Fun. Laten we haar opgraven.
Zoiets?
De familie trof de volgende dag een open graf en een open kist aan. Volgens een (Servische) politiecommandant was deze actie "een duidelijk bewijs aan Serviërs dat ze zelfs hun doden niet kunnen begraven in Gnjilane". Ik vrees dat hij gelijk heeft.
"Zo'n daad mag niet worden toegestaan aan wie dan ook om 'lage politieke doelen' te bereiken", verklaarde de regering in Priština, daarmee bevestigend dat er sprake was van een politiek doel. Welk doel is niet zo moeilijk te raden.
Ik heb eens zitten terugbladeren wat er op dit macabere gebied zoals is gebeurd sinds 1999 en ik werd er nog veel triester van. Kijk hier maar eens (1999). En hier (2004). Sindsdien lijkt het rustiger, maar vergis je niet. Met de regelmaat van de klok zie je meldingen van dit soort incidenten, zij het op kleinere schaal.
Het is de bedoeling dat Kfor de bewaking van voor Serviërs belangrijke plekken in Kosovo gaat overdragen aan de Kosovopolitie. Ik ben er minder dan ooit van overtuigd dat dat een goed idee is.

10 opmerkingen:

Brisel zei

Schandalig... hier heb ik echt geen woorden voor.
how low can you go... Nog erger dan beesten.

Ismael zei

Het schenden van graven (van welke bevolkingsgroep dam ook) en godshuizen (van welke religie dan ook)is gewoon misselijk(makend).
Dat KFOR dit niet kan voorkomen en de komende Kosovopolitie zal dit ook niet, is gewoon een schande, zeker omdat het niet op kleine schaal gebeurt, maar in het hele gebied met enige regelmaat. Het stemt me droevig dat een jonge natie (legitiem of niet) niet het respect kan opbrengen voor een rijke gemeenschappelijke geschiedenis.
Ik hoop dat de daders snel gepakt en hard gestraft worden.

Christina-99 zei

Ziek en nog eens ziek, als je ooit het liefste dat je mocht hebben moet begraven weet je hoezeer dit pijn doet en welk verdriet er van je meester maakt.
Als iemand het graf van mijn man zo zou beschadigen en onteren was er niets, maar ook niets dat mij tegen zou houden om de daders te vinden en dan overhoop te schieten of misschien als ik daar de gelegenheid toe had om ze eerst te pijnigen en te kwellen. En daarbij ben ik een zeer vredelievende en gewone Nederlandse vrouw.

Unknown zei

David Jan weet jij toevallig waarom we hier in Nederland niets hierover horen op het nieuws? Het zijn geen incidenten dit gebeurt structureel. Net als het organenverhaal dat in de Nederlandse media ook in de dofpot wordt gestopt.

David Jan zei

@ allen. Begrijpelijke, en wat mij betreft terechte woede.
@ Krajisnik. De Nederlandse media zijn hoe dan ook niet erg geïnteresseerd in wat er op de Balkan gebeurt en dat komt doordat ze denken dat er maar weinig lezers, kijkers en/of luisteraars belangstelling hebben. Ik kan niet beoordelen of dat juist is, maar volgens mij hangt het er vooral vanaf wat je brengt en hoe je het brengt. Het is veelzeggend dat slechts twee Nederlandse media een correspondent in deze regio hebben: de NOS en NRC Handelsblad (de enige twee die buitenlandberichtgeving nog serieus nemen).
Verder zijn Balkanverhalen (bijna) altijd erg ingewikkeld en zijn ze dus moeilijk uit te leggen in twee minuten (nieuws-)tv of drie a vier minuten (nieuws-)radio. Dat wordt natuurlijk versterkt door het feit dat er zo weinig over wordt gepubliceerd/uitgezonden.
Verder denken veruit de meeste redacteuren die erover gaan dat de Balkan (en vooral ex-Joegoslavië)nog steeds alleen maar
over oorlog gaat. Alsof er sinds 1995, danwel 1999 niets is veranderd.
Specifieker over dit voorbeeld. Voor nieuwsrubrieken als het NOS Journaal of het Radio 1 Journaal is het een lastig onderwerp. De schending van één graf, hoe schokkend dat op zich ook is, is natuurlijk geen wereldnieuws. Je moet die gebeurtenis dus in een verband plaatsen, laten zien dat het geen incident is, terugkijken naar 1999, 2004 en naar alle andere gebeurtenissen in deze dramatische reeks. Dat kost tijd en tijd is in nieuwsrubrieken heel erg schaars. Nogmaals: de gemiddelde Journaalreportage duurt twee minuten, de gemiddelde radioreportage drie a vier minuten. Het zou meer een onderwerp zijn voor achtergrondrubrieken als Nova of 1 Vandaag, maar die hebben het buitenland helaas al heel lang geleden uit het oog verloren. Hetzelfde geldt voor het organenverhaal.
En ik proef in je vraag de suggestie dat er sprake is van censuur: over misdaden tegen Serviërs mág niet worden bericht. Ik denk dat je daar in zekere zin gelijk in hebt. Het verstoort het lang geleden vastgestelde beeld dat alle ellende exclusief de Serviërs en Serven (zie je, Christina) kan worden aangerekend en dat komt impliciet neer op de conclusie dat we het in het verleden verkeerd hebben gedaan. De meeste media vinden het moeilijk om dat te erkennen. Ik moet daar eerlijkheidshalve direct bij zeggen dat de NOS, hoe onvolkomen dan ook qua quantiteit, mij wel de ruimte geeft (bijvoorbeeld reportages over Servische burgerslachtoffers van de bombardementen in 1999 en Servische protesten tegen de herbouw van woningen van Albanezen in Noord-Mitrovica).

kosovosrbija zei

pfff heb hier geen woorden voor..

Unknown zei

Bedankt David Jan voor het uitgebreidde antwoord.
Ik denk niet dat er directe censuur is maar het is verbazend dat de kranten niets schrijven over stelselmatige grafschendingen en orgaanhandel. Je zit weinig kritiek op de Nederlandse steun voor de Kosovaarse regering. Dit is toch een beetje hypocriet van de EUlidstaten die mensenrechten hoog in het vaandel hebben staan. Ik denk dat je dit zelf ook wel inziet.

David Jan zei

Jazeker, dat zie ik in.

Kafir Harby zei

Dit begrijp ik nu echt niet, jullie weten toch waar de Skiptaere, de Albanezen voor staan? Jihad in de onderbuik van Europa, met de support en morele steun van de Linkse Kerk (progressieven) in Eurabia.

David Jan zei

Het spijt me, maar van een mogelijke jihad heb in in Albanië, Kosovo, Macedonië, Zuid-Servië of waar ook maar Albanezen wonen nog maar heel weinig gemerkt.