donderdag 5 november 2009

isolatie


We moesten het maar weer eens over Kosovo hebben. Er komen een paar interessante data aan. Op 15 november worden er lokale verkiezingen gehouden; de eerste stembusgang sinds 17 februari 2008. Op de 16e zullen we dus waarschijnlijk weten of Hashim Thaci een portie politieke billenkoek heeft gekregen of niet. Natuurlijk, het gaat om lokale verkiezingen, dus Thaci blijft hoe dan ook op zijn post. Niettemin ben ik benieuwd of de herder zijn kudde ervan heeft weten te overtuigen dat hij het sinds de onafhankelijkheidsverklaring in februari 2008 goed heeft gedaan. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat Ramush Haradinaj en zijn Alliantie voor de Toekomst van Kosovo wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Ramush staat momenteel in hoger beroep terecht voor het Joegoslaviëtribunaal, dat hem in eerste instantie heeft vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs voor zijn betrokkenheid bij de oorlogsmisdaden waarvan hij werd verdacht. In die zaak beklaagde het tribunaal zich er overigens over dat er nauwelijks getuigen waren, omdat niemand durfde op te dagen.
Een tweede interessant moment is op 1 december. Dan begint de zaak die Servië heeft aangespannen tegen de onafhankelijkheidsverklaring door Priština. Belgrado (en ik schat zo'n 99 procent van alle Serviërs) beschouwen die als onrechtmatig. Inmiddels hebben vierenzestig landen de onafhankelijkheid erkend. Op het kaartje zie je dat een heel groot deel van de wereld dat dus niet of nog niet heeft gedaan. Je hoort vaak dat de machtigste landen achter de Albanezen in Kosovo staan en dat de rest er eigenlijk niet zo erg toe doet. Dat is ten eerste geen argument en ten tweede niet waar. Wat te denken van Rusland, China, India, Brazilië, allemaal landen die volgens mij internationaal toch echt wel iets in de melk te brokkelen hebben en die de onafhankelijkheid niet hebben erkend.
Waarom schrijf ik dit nou allemaal? Omdat ik wat moeite heb om Nederland ervan te overtuigen dat de situatie in Kosovo belangrijk is. Nederland heeft die omstreden onafhankelijk erkend, sterker nog, Nederland heeft in 1999 actief meegedaan aan de bombardementen op Joegoslavië die het mogelijk hebben gemaakt dat de Albanezen zich überhaupt hebben kúnnen afscheiden. Nederland draagt dus medeverantwoordelijkheid voor een situatie die, om het maar eens zachtjes uit te drukken, verre van ideaal is.

5 opmerkingen:

Antje zei

Stuur ook even een cc'tje naar Maxime Verhagen.

kosovosrbija zei

hoop dat we winnen..maar ben bang op 1 december..maar vraag me eigen af wat er zou gebeuren als het terug gedraait wordt..hoop Ramush Haradinaj wordt veroordeeld..hij is net zoveel schuldig als milosovic en karadzic en mladic.. en dan clinton nog en bush:-)

Fabian zei

We zullen het zien....t zal toch een "twilight zone" blijven naar mijn inziens: belgradoblog, mijn website en alle mensen die dit lezen en reageren gaan nog een interessante tijd tegemoet ;-)

Meryam zei

Het leeft in Nederland helemaal niet. Af en toe een klein stukje over Karadzic op het Journaal.

We worden wel doodgegooid met nieuws over Afhanistan...

David Jan zei

Dat is nou net mijn probleem, Meryam. Ik praat me de blaren op de tong, kom met allerlei voorstellen, maar ontmoet bitter weinig enthousiasme.