zaterdag 10 mei 2008

ingewikkeld


Het is allemaal veel te ingewikkeld om in drie minuten op de radio goed uit te leggen. Vandaar dat ik hier zal optikken hoe het echt in elkaar zit. En dat nog gratis ook.
Hierboven staan de peilingen voor de parlementsverkiezingen van morgen in Servië. Volgens de cijfertjes groeit de Servische Radicale Partij (SRS) van Vojislav Šešelj en Toma Nikolić van 81 naar tussen de 86 en 91 zetels. De Democratische Partij (DS) van Boris Tadic zit nu met 65 mensen in het parlement en komt morgen misschien uit op tussen de 81 en 88 zetels. Wow, zul je zeggen, die groeien flink, maar dat is niet waar, want de DS heeft voor deze verkiezingen een coalitie gevormd met onder meer G17, een partij die nu 19 zetels heeft. De DS-coalitie groeit dus nauwelijks, of leidt zelfs een klein verlies. Dan de Democratische Partij van Servië (DSS) van premier Vojislav Koštunica. Die wordt vermoedelijk de grote verliezer. Ze tuimelt in de peilingen van 47 naar 30 a 35 zetels. De LDP van Čeda Jovanović komt uit op 15 a 20 zetels (nu 15) en de SPS, de partij waarvan Slobodan Milošević ooit nog leider was, blijft min of meer stabiel met tussen de 16 en 19 zetels (nu 16). HALLO, BENT U DAAR NOG?
Het parlement telt 250 zetels en, hoewel Nikolić lang geroepen heeft dat hij dat wel zou kunnen, kan dus geen enkele partij op eigen kracht een regering vormen. Daarvoor zijn 126 zetels nodig. Er moet dus een coalitie worden gesmeed. Wat ligt er op basis van deze peilingen nu het meest voor de hand?
Laten we eerst eens uitgaan van de DS en aannemen dat die 88 zetels haalt. Daar tellen we vervolgens de 20 zetels van de LDP bij op. Dan komen we aan 108. Niet genoeg. O.k., de minderheden er nog bij; 118. Nog niet genoeg. De SPS? Hoogst onwaarschijnlijk. De DSS? Nog onwaarschijnlijker. De radicalen? Uitgesloten. Conclusie? Op basis van deze peilingen kan DS geen regering vormen.
Dan heeft de SRS meer kans. Stel, Nikolić wint 91 zetels, dan heeft-ie aan de DSS genoeg als die aan de hoogst gepeilde 35 zetels komt (precies 126). Komt een van de twee ook maar één zetel lager uit, dan moet er een derde partij bij. Misschien één van de kleinste minderhedenpartijen, misschien de SPS. Kortom, de kans is redelijk groot dat de volgende regering bestaat uit SRS, DSS en een derde partij.
Is dat leuk? Dat mag iedereen fijn zelf uitmaken. Maar spannend is het wel.

Geen opmerkingen: